Καθώς μεγαλώνουν τα μωράκια διαπιστώνουμε ότι αλλάζουν και τα ωράρια και οι συνήθειες στον ύπνο τους. Σε όποια ηλικιακή περίοδο και να βρίσκονται, ο καλός και ποιοτικός ύπνος βοηθά στην ανάπτυξη τους.
Καθώς οι ανάγκες του βρέφους αλλάζουν, αλλάζει αντίστοιχα και η ρουτίνα του ύπνου, γι’ αυτό είναι σημαντικό οι γονείς να είναι ευέλικτοι και έτοιμοι να προσαρμοστούν στα νέα ωράρια και τις αλλαγές αυτές. Ο δεσμός και η ποιότητα της σχέσης που έχει ο ενήλικας με το βρέφος, και οι μεταξύ τους δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της ημέρας, επηρεάζουν την ποιότητα και ποσότητα του ύπνου. Η ποιότητα του ύπνου της μαμάς και του μπαμπά απ’ την άλλη επηρεάζει τη δική τους υγεία, αντοχές και διάθεση.
Κάθε παιδί έχει τις δικές του ανάγκες και ιδιαιτερότητες, το ίδιο ισχύει και για τον ύπνο. Επομένως σε αυτό το άρθρο αναφέρονται κάποια γενικά χαρακτηριστικά και συνήθειες αναφορικά με τον ύπνο που παρατηρούνται στα περισσότερα μωρά.
Τα νεογέννητα μωράκια κοιμούνται περίπου 16 – 18 ώρες καθημερινά, 6 – 7 φορές την ημέρα.
Από το 12ο μήνα περίπου τα περισσότερα μωράκια κοιμούνται κατά μέσο όρο 6 ώρες κατά τη διάρκεια της νύχτας. Περίπου το 60% ξυπνάει τουλάχιστον μία φορά (πράγμα που σημαίνει ότι θα χρειαστεί να το επαναφέρει στη φάση του ύπνου η μαμά ή ο μπαμπάς!)
Μέχρι να κλείσουν τα δύο τους χρόνια τα μωράκια κοιμούνται τη νύχτα χωρίς διακοπές. Μόνο ένα 5% πλέον ξυπνάει 2-3 φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αυτή την περίοδο μπορεί να παρατηρήσετε ότι το μωράκι σας πλέον κοιμάται μόνο μία φορά κατά τη διάρκεια της ημέρας (συνήθως τις μεσημεριανές ώρες).
Καθώς μεγαλώνει το μωράκι σας, είναι πιο εύκολο να αναγνωρίζετε σημάδια κούρασης και να δημιουργείτε συνθήκες ύπνου ώστε να ξεκουραστούν. Στα νεογέννητα μπορεί να παρατηρήσετε ότι πιάνουν τα αυτάκια τους ή κάνουν νευρικές κινήσεις με τα χεράκια και τα ποδαράκια τους, βάζουν τα δαχτυλάκια τους στο στόμα τους ή ανοιγοκλείνουν τα βλέφαρά τους. Γύρω στους 6-12 μήνες μπορεί να παρατηρήσετε κάποια αδεξιότητα στις κινήσεις τους, κλάμα, να δείχνουν πλήξη και ότι θέλουν αγκαλιά.
Τα μεγαλύτερα μωράκια μπορεί να χάσουν το ενδιαφέρον τους για παιχνίδι, να τρίβουν τα ματάκια τους, να δείχνουν απρόσεκτα ή να γκρινιάζουν, να ψάχνουν και να κρατούν ένα αγαπημένο τους αντικείμενο (παιχνίδι, κουβέρτα κλπ), να ζητούν πιπίλα ή γάλα.
Σύντομα μαθαίνουμε να αναγνωρίζουμε τις καθημερινές ρουτίνες και συνήθειες καθώς και τις ενδείξεις ότι το μωράκι μας χρειάζεται ξεκούραση και ύπνο!
πηγές
https://www.babycentre.co.uk/
http://www.essentialbaby.com.au/
https://raisingchildren.net.au/
https://www.paidiatriki.gr/