Η δημιουργία μια υγιούς σχέσης – ενός υγιούς συναισθηματικού δεσμού ανάμεσα σ’ έναν γονιό και το παιδί του είναι ένας απ’ τους σημαντικότερους παράγοντες για να μεγαλώσουμε ένα χαρούμενο και γεμάτο αυτοπεποίθηση παιδί. Πρόκειται για μια διαδικασία που γίνεται αυτόματα και αυθόρμητα με πράγματα που κάνουν οι γονείς καθώς φροντίζουν το παιδί τους. Μπορούμε ωστόσο να αναφέρουμε κάποια απλά βήματα που βοηθούν να εξασφαλίσουμε μια τέτοια σχέση με το μικρό μας.
Ξεκινώντας από τα βασικά, ένα μωράκι χρειάζεται να αισθάνεται ζεστασιά, άνεση, ασφάλεια, να είναι στεγνό και καθαρό. Εξασφαλίζουμε την υγεία του μικρού μας με το θηλασμό, τη σωστή διατροφή και παρέχοντάς του ιατρικό έλεγχο και φροντίδα. Η εξασφάλιση της σωματικής υγείας του βρέφους είναι από τους πλέον σημαντικούς παράγοντες στη δημιουργία ενός υγιούς συναισθηματικού δεσμού.
Ασχολούμαστε και αλληλεπιδρούμε με το μωράκι μας: ανταποκρινόμαστε με ήρεμο τόνο και απαλό άγγιγμα. Ακούγοντας και παρακολουθώντας με προσοχή το παιδί μας, μαθαίνουμε να αναγνωρίζουμε τα ‘σήματα’, δηλαδή τη μη λεκτική του επικοινωνία και αυτά που θέλει να επικοινωνήσει προτού αρχίσει να μιλάει. Για παράδειγμα, όταν ένα μωράκι γυρίζει το κεφάλι του απ’ την άλλη μεριά ή γκρινιάζει ή κλαίει καθώς παίζουμε, πιθανών να μας ‘λέει’ ότι θέλει να σταματήσει αυτό που κάνει.
Όταν καταφέρνει κάτι και κατακτά μια νέα δεξιότητα, μπορούμε να το ενθαρρύνουμε δείχνοντας πόσο ικανοποιημένοι είμαστε με το νέο του κατόρθωμα, χτυπώντας παλαμάκια ή λέγοντας ‘μπράβο!’ ή ‘ναι!’ με ενθουσιασμό, αγκαλιάζοντας το κτλ. Κάθε παιδί αναπτύσσεται με το δικό του ρυθμό και τρόπο και είναι πολύ σημαντικό να χαιρόμαστε και να εκδηλώνουμε τη χαρά μας κάθε φορά που προσπαθεί και κατακτά μια νέα δεξιότητα.
Δημιουργώντας έναν υγιή δεσμό με το παιδί μας, το βοηθάμε να αισθάνεται ασφάλεια και σιγουριά, προστατεύουμε και ενισχύουμε τη φυσική και σωματική του ανάπτυξη και το προστατεύουμε συναισθηματικά και νοητικά.
Για να μπορούμε να αντεπεξέλθουμε ως γονείς, είναι σημαντικό να φροντίζουμε και τον εαυτό μας. Εάν ένας γονιός αισθάνεται θλίψη ή μοναξιά ή αντιμετωπίζει ένα θέμα υγείας, πρέπει να μιλήσει σε κάποιο άτομο εμπιστοσύνης ή σ’ έναν ειδικό υγείας, όπως είναι ο οικογενειακός γιατρός, ώστε να τον βοηθήσουν ή να τον παραπέμψουν σε υπηρεσίες που θα τον βοηθήσουν να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση. Πρέπει να θυμόμαστε ότι κανένας γονιός δεν είναι τέλειος και δεν γίνεται να αποφύγουμε εντελώς τα λάθη. Συγχωρούμε τον εαυτό μας και κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε. Εξάλλου το να είναι κανείς γονιός είναι κι αυτό μια νέα δεξιότητα που τη μαθαίνουμε και την κατακτούμε με τον καιρό.
Παρακάτω ακολουθούν μερικές ιδέες ώστε να ενισχύσουμε το δεσμό με το μωρό μας:
– Βάζουμε καθημερινά στο πρόγραμμά μας χρόνο κατά τον οποίο έχουμε οπτική επαφή, αγκαλιά και παιχνίδι με το παιδί μας.
– Παρατηρούμε προσεκτικά το μωρό μας, ώστε σταδιακά να καταλαβαίνουμε τι θέλει να μας πει προτού ακόμα μάθει να μιλάει τους τρόπους (χειρονομίες, εκφράσεις, κίνηση κτλ) με τους οποίους μας λέει αυτό που αισθάνεται, σκέφτεται ή θέλει.
– Ανταποκρινόμαστε όταν το μωράκι μας δείχνει να βρίσκεται σε δυσφορία ή είναι ανήσυχο. Είναι σημαντικό για τα μωράκια να γνωρίζουν ότι μπορούν να βασιστούν στους ενήλικες του περιβάλλοντός τους, ότι θα τα βοηθήσουν να ηρεμήσουν και να διαχειριστούν ‘δύσκολα’ συναισθήματα ή εμπειρίες (π.χ. όταν πονάνε).
– Βοηθάμε το μωράκι μας να εξερευνήσει τον κόσμο και αποδεχόμαστε την ανάγκη του για τη δική μας καθοδήγηση.
– Ξαπλώνουμε κι εμείς μαζί με το μωρό μας μπρούμυτα (tummy time και για τους μεγάλους!), ώστε να δούμε τον κόσμο όπως τον βλέπει και αυτό.