T: +30 212 1048994 E: info@playhood.gr

Γινόμαστε γονείς: αλλαγές στη σχέση του ζευγαριού

Δημοσιεύτηκε: 31.05.2021
Γράφει η:
Καλλιόπη Στελιουδάκη
Αναπτυξιακή Ψυχολόγος
(MSc Developmental Psychology)

Γινόμαστε γονείς: τι αλλαγές μπορεί να υπάρξουν στη σχέση του ζευγαριού;

Γινόμαστε οι γονείς! Οι αλλαγές στη ζωή μας είναι ραγδαίες, βιώνουμε υπέροχα πρωτόγνωρα συνασιθήματα, νέες καταστάσεις – άλλες μας ενθουσιάζουν και άλλες είναι πιο απαιτητικές. Τα περισσότερα ζευγάρια βιώνουν αλλαγές στη σχέση τους όταν γίνονται γονείς. Για πολλούς οι αλλαγές αυτές είναι θετικές: μπορεί, για παράδειγμα να αισθάνεστε μια νέα και διαφορετικού είδους – βαθύτερη σύνδεση μεταξύ σας. Είναι όμως πιθανό να βιώσετε και κάποιες εντάσεις, που ίσως να μην υπήρχαν στη σχέση σας πριν τον ερχομό του παιδιού σας: λιγότερος ύπνος, λιγότερος χρόνος για να μιλήσετε, λιγότερος κοινός χρόνος – όλα αυτά μπορεί να επηρεάσουν τη σχέση σας, καθώς η φροντίδα ενός μωρού απαιτεί χρόνο και μπόλικη ενέργεια!

Οι αλλαγές και οι εντάσεις που μπορεί να έρθουν, ίσως σας δίνουν το αίσθημα ότι διαφωνείτε πλέον συχνότερα, ή ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά στη σχέση. Είναι επίσης πιθανό να μην έχετε την ενέργεια να λύσετε τα ζητήματα που σας απασχολούν τη στιγμή που αυτά προκύπτουν.

Η ανοιχτή και συνεχής επικοινωνία μας βοηθά να έχουμε επαφή με τα πράγματα και να εγκλιματιστούμε στις αλλαγές. Μπορεί να βοηθήσει και να ενδυναμώσει μια υγιή σχέση όχι μόνο με τον/την σύντροφό μας αλλά και με τους φίλους και συγγενείς μας.

Ακούγοντας ο ένας τον άλλο

Η καλή ακρόαση είναι μια δεξιότητα καλής επικοινωνίας και ένα από τα βασικότερα χαρακτηριστικά μιας υγιούς σχέσης.

Καλή ακρόαση σημαίνει ότι μπορούμε να δούμε την οπτική του συντρόφου μας και να έρθουμε σε επαφή με τα συναισθήματά του. Εάν θέλετε ο/η σύντροφός σας να σας ακούσει, πρέπει να είστε είστε προετοιμασμένοι να δείτε τα πράγματα και από τη δική του/της οπτική γωνία.

Μπορείτε να δείξετε ότι πραγματικά ακούτε, όταν είστε σε θέση να διακόψετε αυτό που κάνετε όταν ο σύντροφός σας θέλει και ζητά να σας μιλήσει· όταν δίνετε προσοχή τόσο στις λέξεις όσο και στη γλώσσα του σώματός του.

Είναι σημαντικό να ενθαρρύνετε το σύντροφό σας να μιλήσει κάνοντας ανοιχτού τύπου ερωτήσεις. Με τον τρόπο αυτό ενθαρρύνετε περισσότερο χώρο για να συζητήσετε όσα απασχολούν και τους δυο σας. Μπορείτε να ελέγξετε εάν έχετε καταλάβει με το να ζητάτε διευκρινήσεις ή να λέτε ξανά αυτό που σας είπε ο σύντροφός σας, με δικά σας λόγια.

Μην ξεχνάτε ότι αν κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης αυτό που σας απασχολεί είναι το τι  θα πείτε μετά, τότε δεν ακούτε πραγματικά. Προσπαθήστε να εστιάσετε σε αυτά που σας λέει ο σύντροφός σας.

Μιλώντας για τη σχέση σας

Όταν μιλάτε για τις ανησυχίες, τους φόβους σας ή τις ανάγκες σας, τις χαρές και τις απολαύσεις σας, είναι πιο εύκολο για το σύντροφό σας να σας καταλάβει. Μιλήστε σε πρώτο πρόσωπο (“εγώ”) όταν μιλάτε για εσάς, και όχι σε δεύτερο πρόσωπο  (“εσύ”), ώστε να μην ακούγεστε σαν να κάνετε κριτική. Μπορείτε λοιπόν να χρησιμοποιείτε φράσεις όπως:  “Αισθάνομαι μοναξιά όταν περνάμε λιγότερο χρόνο μαζί”. Είναι καλύτερο να διατυπώσετε με αυτό τον τρόπο το συναίσθημα και την ανάγκη σας, παρά να ακουστείτε πιο επικριτικοί ή επιθετικοί λέγοντας “Δεν βρίσκεις καθόλου χρόνο για εμάς”.

Επειδή μπορεί να είναι δύσκολο να κάνετε μια συζήτηση όταν αλλάζετε πάνες, προετοιμάζετε γεύματα ή ό,τι άλλο απαιτεί η φροντίδα ενός μικρού παιδιού, το να βρίσκετε χρόνο για να μιλάτε με το σύντροφό σας είναι πολύ βοηθητικό.

Αποδεχτείτε τις αλλαγές στη σχέση σας

Μπορείτε να δείτε τη σχέση σας σαν να έχει περάσει σε μια καινούρια φάση και όχι σαν να ξεφεύγει από αυτό που είχατε οραματιστεί γι’ αυτή. Είναι καλό να μιλήσετε για το τι σημαίνει και για τους δύο η νέα αυτή περίοδος, και πώς θα μπορούσατε να τη χειριστείτε.

Εάν στη νέα αυτή φάση δυσκολεύεστε να βρείτε κοινό χρόνο, δοκιμάστε μια διαφορετική προσέγγιση, όπως το να φτιάξετε ένα πρόγραμμα που να περιλαμβάνει χρόνο για τους δυο σας.

Αντιμετωπίζοντας τις συγκρούσεις στη σχέση σας

Καθώς οι αλλαγές συμβαίνουν, προκύπτουν και διαφωνίες. Μιλώντας για αυτές βοηθά και τους δυο να κατανοήσετε ο ένας την οπτική του άλλου. Είναι εντάξει να διαφωνείτε. Εάν δεχτείτε ότι υπάρχει διαφορετική άποψη καθώς εξηγείτε τη δική σας, βοηθάτε να μη δημιουργείται ή ακόμα και να αποκλιμακώνεται μια πιθανή ένταση.

Χρησιμοποιώντας τις τεχνικές της καλής ακρόασης, που αναφέρθηκαν προηγουμένως, μπορείτε να καταλάβετε καλύτερα τι θέλει να σας πει ο σύντροφός σας, παρά να επιχειρηματολογείτε μόνο για τη δική σας πλευρά, πράγμα που ίσως δεν βοηθά να βρεθεί κοινός τόπος σε μια διαφωνία.

Όταν παίρνετε αποφάσεις μαζί, φροντίστε να είστε σύμφωνοι και οι δυο, ιδιαίτερα σε ό,τι σχετίζεται με την ανατροφή των παιδιών. Ως γονείς είναι σημαντικό να είστε στην ίδια ‘ομάδα’, και να συμφωνείτε σε θέματα π.χ. καθημερινής ρουτίνας,  πειθαρχίας ή ύπνου.

Διατηρώντας μια στενή επαφή σαν ζευγάρι 

Απλά πράγματα, όπως το να ρωτήσετε το σύντροφό σας για τη μέρα του, μπορούν να σας βοηθήσουν να αισθάνεστε συνδεδεμένοι. Μικρές κινήσεις, όπως να προσφέρετε ένα ρόφημα ή να αναλάβετε για λίγο τα παιδιά, δίνοντας χρόνο για ξεκούραση, μπορεί να δείχνουν ότι ενδιαφέρετε και φροντίζετε το σύντροφό σας.

Οργανώνοντας το χρόνο σας ώστε να μείνει χρόνος για τους δυο σας ως ζευγάρι, σας δίνει την ευκαιρία να μιλήσετε, να επανασυνδεθείτε, να απολαύσετε ο ένας τη συντροφιά του άλλου και να φροντίσετε τη σχέση σας.

Όταν νιώσετε έτοιμοι, μπορείτε:

– να κανονίσετε ώστε κάποιος να κρατήσει το παιδι σας για μερικές ώρες και να βγείτε έξω π.χ. για ένα γεύμα, έναν περίπατο ή μια ταινία στον κινηματογράφο – κάπου όπου και οι δυο θα περάσετε όμορφα, .

– να βρείτε χρόνο να κάνετε κάτι ξεχωριστό στο σπίτι, όπως να προετοιμάσετε μαζί ένα γεύμα ή να δείτε κάτι στην τηλεόραση, αφού τα παιδιά κοιμηθούν.

– να σκεφτείτε τι σας άρεσε να κάνετε προτού γίνετε γονείς, και να βρείτε τρόπους να ξανακάνετε αυτά που σας άρεσαν, έστω και λίγο διαφορετικά.

Το να προγραμματίσετε κάτι που θέλετε να κάνετε μαζί με το σύντροφό σας θα είναι κάτι το οποίο θα περιμένετε με ανυπομονησία και είναι και πιο πιθανό να γίνει πραγματικότητα, απ’ ότι εάν το αφήνατε στην τύχη ή αν προκύψει χρόνος.

Οσο κι αν φαίνεται δύσκολο στην αρχή, τα περισσότερα ζευγάρια επαναφέρουν την ερωτική τους ζωή μετά από λίγο καιρό. Το να αφιερώσετε περισσότερο χρόνο στο να μιλάτε και να κάνετε πράγματα μαζί,  σας φέρνει πιο κοντά, κάτι που βοηθά και την ερωτική σας ζωή.

Εάν νιώθετε ότι είστε πολύ κουρασμένοι ή ότι ασχολείστε με πολλά άλλα πράγματα, και δεν έχετε καν στο μυαλό σας την ερωτική επαφή, προσπαθήστε να συζητήστε με το σύντροφό σας για το πώς αισθάνεστε. Όπως και οι υπόλοιπες δραστηριότητες, έτσι και η ερωτική επαφή μπορεί να χρειάζεται λίγο προγραμματισμό.

 

Εάν πιστεύετε ότι χρειάζεστε περισσότερη βοήθεια, είναι καλό να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό. Χρήσιμες πληροφορίες μπορεί να βρείτε και στους παρακάτω συνδέσμους:

https://gonis.gr/syllogos

https://www.psychology.gr/symvouleutiki-goneon.html

https://www.familylives.org.uk/

Διαβάστε επίσης