T: +30 212 1048994 E: info@playhood.gr

Οι πρώτες διακοπές με το παιδί μας

Δημοσιεύτηκε: 10.08.2019
Γράφει η:
Καλλιόπη Στελιουδάκη
Αναπτυξιακή Ψυχολόγος
(MSc Developmental Psychology)

Ως γονείς βιώνουμε και πρόκειται να βιώσουμε σημαντικές στιγμές που σχετίζονται όχι μόνο με την ανάπτυξη των παιδιών μας αλλά και με τη δική μας εμπειρία και ανάπτυξη των δεξιοτήτων μας ως γονείς. Όπως το πρώτο χαμόγελο τους και τα πρώτα τους βηματάκια ή την πρώτη μέρα τους στο σχολείο έτσι και με το να κάνουμε ταξίδια μαζί τους, δίνουμε την ευκαιρία τόσο σε αυτό όσο και σ’ εμάς να αναπτυχθούμε και να μάθουμε.
Το πρώτο μας ταξίδι μαζί με το μωρό μας, είτε πρόκειται για ένα τριήμερο κάπου κοντά με το αυτοκίνητο είτε ένα πιο μακρινό ταξίδι με τρένο πλοίο ή ακόμα και αεροπλάνο, θα είναι μια εμπειρία που δεν θα ξεχάσουμε ποτέ!
Εάν είστε από αυτούς που ταξίδευαν συχνά πριν τον ερχομό ενός μωρού, το πρώτο σας ταξίδι μαζί του θα είναι σίγουρα πολύ διαφορετικό αλλά είναι ο καλύτερος τρόπος να του μεταδώσετε και να αναπτύξετε στο παιδί σας την αγάπη για τα ταξίδια και τη γνωριμία του με τον κόσμο.
Διαχείριση του άγχους
Η ευθύνη για τη φροντίδα ενός μικρού σίγουρα γεννά αισθήματα άγχους ιδιαίτερα όταν πρόκειται να αποχωριστεί κανείς το χώρο του, όπου έχει τις ανέσεις του, όταν αλλάζει την καθημερινή ρουτίνα ύπνου, φαγητού και υγιεινής καθώς και όταν η πρόσβαση στην περίθαλψη αλλάζει.
Παρόλα αυτά το να ταξιδέψει κανείς με το μωράκι του θα είναι μια υπέροχη και μοναδική εμπειρία..
Οι προσδοκίες μας αλλάζουν
Όπως είναι φυσικό δεν πρόκειται για διακοπές όπου θα μπορεί κανείς να κάνει ορειβασία ή ολονύχτια πάρτυ. Οι προορισμοί πλέον θα πρέπει να παρέχουν μια κάποια ησυχία, πάρκα ή χώρους τους οποίους θα μπορείτε να επισκεφθείτε με ένα μωρό.
Τι να πάρουμε μαζί μας:
Προτού ξεκινήσουμε είναι καλό να έχουμε στο νου μας τη διάρκεια του ταξιδιού αλλά και το ενδεχόμενο να υπάρξουν καθυστερήσεις έως ότου φτάσουμε στον προορισμό μας. Έτσι θα πρέπει να φροντίσουμε να έχουμε μαζί μας αρκετά υγρά (κυρίως νερό), σνακ, παιχνίδια, υγρομάντηλα, πάνες και τουλάχιστον μια επιπλέον αλλαξιά ρουχαλάκια.
Βρίσκοντας από πριν από πού μπορούμε να προμηθευτούμε πάνες ή γάλα στον προορισμό μας γλιτώνουμε χώρο στις αποσκευές μας. Πιθανών να χρειαστούμε ένα ελαφρύ καρότσι ή έναν μάρσιππο και ένα παρκοκρέβατο. Θα πρέπει να έχουμε μαζί μας μια μικρότερη τσάντα στην οποία θα έχουμε εύκολη πρόσβαση κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, η οποία να περιέχει κάποια από τα αγαπημένα παιχνίδια του μικρού μας και ένα ή δυο καινούρια που θα κινήσουν και θα κρατήσουν το ενδιαφέρον του. Μερικές πάνες, σακουλίτσες απόρριψης, υγρομάντηλα και κρέμα συγκάμματος είναι επίσης απαραίτητα και πρέπει να έχουμε άμεση πρόσβαση.

Εάν πρόκειται να κάνετε διαδρομές με τα πόδια ή εάν επισκέπτεστε χώρους ή μέρη και δεν είστε σίγουροι ότι η πρόσβαση με καρότσι είναι εύκολη ή εφικτή ο μάρσιππος μπορεί να σας φανεί ιδιαίτερα χρήσιμος Για να αποφύγετε το επιπλέον άγχος δώστε χρόνο στον εαυτό σας και υπολογίζετε επιπλέον χρόνο για τις εξορμήσεις σας.

Πότε να ταξιδέψουμε
Όσο και αν αυτό φαίνεται παράξενο, υπάρχουν πολλοί λόγοι που τα ταξίδια με ένα βρέφος είναι πιο εύκολα απ’ ο,τι με ένα μεγαλύτερο παιδί. Αυτό επειδή τα βρέφη μπορούμε εύκολα να τα έχουμε αγκαλιά ή σε μάρσιππο είτε ακόμα και στο καρότσι τους για περισσότερη ώρα ενώ κοιμούνται εύκολα σε ένα παρκοκρέβατο.
Το να προγραμματίζει κανείς τις διακοπές του όχι σε περιόδους αιχμής είναι από πολλές απόψεις καλύτερο, είναι οικονομικότερο και ευκολότερο να μεταφέρει κανείς το μωράκι του όταν δεν κυκλοφορεί υπερβολικά πολύς κόσμος.

Ταξιδεύοντας με το αυτοκίνητο
Στο ταξίδι με αυτοκίνητο μπορεί το μωράκι μας μπορεί να απασχολείται για αρκετή ώρα κοιτάζοντας έξω από το παράθυρο όπως ακόμα και με ένα παιχνίδι που να κρέμεται με κάποιο τρόπο από το κάθισμα μπροστά του ή κάποιο άλλο σημείο που να βολεύει και που να μπορεί να πιάνει για να παίξει.
Προσπαθήστε να ταξιδέψετε κάποια ώρα που το μωράκι είναι πιθανότερο να αποκοιμηθεί. Εάν θηλάζετε φροντίστε να μην έχετε συγκεντρώσει πολύ γάλα όταν ξεκινάτε το ταξίδι σας.
Ένα μωράκι που είναι ανήσυχο ή κλαίει κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μπορεί να σας προκαλέσει επιπλέον άγχος ή να σας κάνει να δυσανασχετήσετε, γι’ αυτό είναι χρήσιμο να προγραμματίζετε τις διαδρομές σας με το αυτοκίνητο όταν το παιδί σας είναι πιθανό να κοιμάται ή κάνετε στάσεις εάν χρειάζεται.
Κάποιοι γονείς βρίσκουν πιο βολικό να κάθεται ένας από τους δύο στο πίσω κάθισμα δίπλα στο μωράκι. Είναι σημαντικό τα βρέφη να λαμβάνουν υγρά, ιδιαίτερα τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού ώστε να μην αφυδατώνονται. Ο παιδίατρος ή ο φαρμακοποιός σας μπορούν να σας προτείνουν σκευάσματα ή προϊόντα κατά της ναυτίας κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.
Ένα στοιχειώδες κουτί πρώτων βοηθειών σίγουρα θα φανεί χρήσιμο και θα μειώσει το άγχος μας: ένα θερμόμετρο, αναλγητικά κατάλληλα για την ηλικία του μικρού μας, αλλά και ένα τηλέφωνο ή διεύθυνση ενός κέντρου υγείας της περιοχής που πρόκειται να επισκεφθούμε.
Ακολoυθείτε προσεκτικά τις οδηγίες τοποθέτησης του βρεφικού καθίσματος αυτοκινήτου το οποίο να ανταποκρίνεται στην ηλικία και το βάρος του μικρού σας.

Κάτι ιδιαίτερα χρήσιμο είναι τα σκίαστρα που τοποθετούνται στα παράθυρα του αυτοκινήτου, τα οποία θα προστατεύουν τα μάτια και το δέρμα του μωρού σας από τον ήλιο.
Είναι βέβαιο ότι το ταξίδι με ένα μικρό παιδί σημαίνει ότι κουβαλάμε πολλά περισσότερα απ’ όσα τελικά θα χρησιμοποιήσουμε! Αφού αποδεχτούμε το γεγονός αυτό, μπορούμε μετά το πρώτο μας ταξίδι μαζί του, να καταλάβουμε και να υπολογίζουμε τι πραγματικά χρειαζόμαστε και τι θα μπορούσαμε να αποφύγουμε την επόμενη φορά.

Ακόμα και αν τα μικρά μας δεν θα θυμούνται τα πρώτα τους ταξίδια μαζί μας, θα τα θυμόμαστε εμείς κι αυτό είναι εξίσου σημαντικό. Η εμπειρία του ταξιδιού και των τόσων καινούριων ερεθισμάτων, ο λίγο διαφορετικός τρόπος συμβίωσης με τους γονείς είναι σίγουρα κάτι που εγγράφεται στον εγκέφαλό τους και προσθέτουν ένα λιθαράκι στην προσωπικότητα που εξελίσσεται.

https://www.nct.org.uk/baby-toddler/getting-out-about-your-baby/going-holiday/travelling-your-baby

https://www.nct.org.uk/baby-toddler/getting-out-about-your-baby/going-holiday/travelling-your-baby

Διαβάστε επίσης